5-22.10.2022_sdh-jar._skoleni_prvni_pomoci_pro_jsdh_zlin
10 fotek

V sobotu 22.10.2022 v dopoledních hodinách se členové naší zásahové jednotky, zúčastnili školení poskytnutí první pomoci. Akce proběhla ve školícím středisku Zdravotní záchranné služby Zlínského kraje v areálu Baťovy nemocnice.

Po prvotním úskalí problému vstupu do budovy, přezutí do pohodlných přezůvek a usednutí, jsme se zaposlouchali do výkladu našich školitelů. Zjistili jsme, jak se chovat při nálezu člověka v bezvědomí, kam zavolat a co vše udělat pro jeho záchranu. S úsměvem jsme se postupně prokousávali pravidly záchrany člověka, poté jsme byli rozděleni do skupin a vrhli jsme se na praktické studium gumového svalnatého „Anička“.

Zde jsme si ještě mysleli, že už vše umíme a bude to hračka. Omyl. Teorie vypadá jednoduše, ale praxe je postavená na zkušenostech, které jsme se právě chystali sbírat.
Nedýchá, ok. Nepřímá srdeční masáž, příště jinak a líp. Plicní ventilace, sranda vypadá jinak. Asi byl rád, že je jen figurína, i kdyby ještě žil, asi by s námi neměl šanci a raději by to vzdal dobrovolně.

Na závěr jsme si prošli garáže a zázemí naší Zlínské záchranné služby. Každý, kdo se zúčastnil, si odnesl něco, co může využít kdykoliv, nejen v rámci jednotky u zásahu. I když si přejeme, aby k tomu nedošlo, připravení být musíme…

Školení se zúčastnil: Petr Čech, Lukáš Veselý, Jan Kedroň, Ladislav Ordelt, Michal Hlavička, Miroslav Kolář a Adam Kubát

Zapsal: P. Čech